Które owoce i warzywa można uznać za najczęściej zanieczyszczone pestycydami?

Pestycydy i żywność- należy bać się takiego połączenia? Na które produkty szczególnie uważać?

Według definicji Polskiego Wydawnictwa Naukowego: „Pestycydy, to substancje lub mieszaniny substancji służące do ochrony roślin uprawnych i produktów żywnościowych przed szkodnikami zwierzęcymi (zoocydy), głównie przed owadami (insektycydy), przed grzybami (fungicydy), chwastami (herbicydy) i bakteriami (bakteriocydy). Pestycydy powinny cechować się wysoką aktywnością, dużą selektywnością działania, jak najmniejszą toksycznością dla człowieka i zwierząt hodowlanych oraz krótkim okresem karencji. Pestycydy pozostają często jako związki toksyczne w produktach rolniczych i spożywczych oraz w wodzie i glebie. Mają działanie toksyczne, mutagenne (wywołujące mutacje), teratogenne (powodujące wady w rozwoju płodu) i kancerogenne (działanie rakotwórcze). Istnieje też możliwość odległych skutków genetycznych.”



Analiza żywności pod kątem obecności pestycydów jest warunkiem dopuszczenia produktu do sprzedaży. Regulacje prawne określają ich maksymalny dopuszczalny poziom pozostałości w żywności.

Wybierając warzywa i owoce powinniśmy sięgać po te wolne od szkodliwych substancji. Environmental Working Group (amerykańska organizacja informująca konsumentów o wpływie produktów na zdrowie i środowisko) informuje, że jabłka należą do jednych z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców. „Podaje się, że aż 98% dostępnych na rynku jabłek zawiera szkodliwe dla zdrowia pestycydy.” Najkorzystniej dla naszego zdrowia jest spożywać produkty pochodzące z upraw ekologicznych.

Do produktów najbardziej zanieczyszczonych pestycydami należą:

Jabłka, seler, słodka papryka, brzoskwinie, nektarynki, truskawki, winogrona, szpinak, sałata, ogórki, borówki, ziemniaki.

„Najczystsza” grupa produktów, to:

Cebula, kukurydza, ananas, awokado, kapusta, groszek cukrowy, szparagi, mango, bakłażan, kiwi, kantalupa (odmiana melona), słodkie ziemniaki, grejpfrut, arbuz.

Domowy sposób na zneutralizowanie pestycydów w warzywach i owocach:

Produkty moczyć przez kilkanaście minut w przefiltrowanej wodzie z dodatkiem destylowanego octu, w proporcji 4 l wody i 50 ml octu.
Po namoczeniu produkty osuszyć.

Liczne badania wykazały niekorzystny wpływ pestycydów na stan np. układu nerwowego. Szczególnie zagrożone szkodliwym działaniem pestycydów są dzieci i kobiety w ciąży. Poza sezonem warzywa i owoce są importowane, długo przechowywane lub rosną w warunkach szklarniowych. Takie warunki wymagają użycia większej ilości środków chemicznych. Dlatego najlepiej kupować warzywa i owoce prosto od zaufanych, lokalnych producentów lub z upraw ekologicznych.

Źródło
- Food-Forum
- Polskie Wydawnictwo Naukowe (PWN)

Zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl

Dietetyk Patrycja Sankowska
Trwa ładowanie komentarzy...